Hawaii er et surferparadis. Vulkansk aktivitet, mildvær og korallrev skaper perfekte og utfordrende bølger på hvite, gylne, grønne og svarte sandstrender. Når surfen er oppe, danser surferens hjerte med spenning mens han ivrig forventer utfordringene i de store bølgene.

Hawaii er et surferparadis. Vulkansk aktivitet, mildvær og korallrev skaper perfekte og utfordrende bølger på hvite, gylne, grønne og svarte sandstrender. Når surfen er oppe, danser surferens hjerte med spenning mens han ivrig forventer utfordringene i de store bølgene. De gamle Hawaiians kalte denne følelsen “hopupu”. Surfing betyr å ri på bølgene med fokus og balanse, finne den perfekte holdningen mellom spenning og fleksibilitet. Surfere beskriver det som den aller beste følelsen i verden.

Hvem oppfant surfingen?

De deler en kjærlighet til havet. Det blir deres største lærer som fremkaller dyp respekt, ydmykhet og frykt. Med avslappet årvåkenhet surferen ser den stadig skiftende tidevannet, hovne bygningen eller falming, formen på bølgen; til han finner pausen og rir en av de store bølgene hjem. Surfing krever intenst fokus, styrke, mot og nåde.

Historien om surfing i Hawaii går tilbake til 300-tallet e.Kr. For de gamle hawaiiske folk surfing var en åndelig form for kunst som de integrert i sin kultur. De kalte det han’e nalu som betyr bølge glidende. Kunsten å ri bølgene var en dypt åndelig dyktighet og ritual i gamle Hawaii. Seremonien begynte med etableringen av olo (surfebrett). Etter å ha valgt et WiliWili, Ula eller Koa-tre, møtte Hawaiians mot havet og holdt en bønn om takk for treet de ville bruke. Så hedret de treets ånd ved å begrave en fisk under den.

Velg ditt paradis på Hawaii

Før de kom inn i det store havet, utførte Hawaiians en seremoni av spesielle danser og chants som ba om styrke, beskyttelse og stor surfe.

Rundt 1820 forbød misjonærene surfing på Hawaii, og det ble nesten utryddet til i 1905 en gruppe innfødte Hawaiians, ledet av Duke Kahanamoku, gjenopplivet surfing på øyene.

I dag har surfing på Hawaii blitt en livsstil.

Magien i surfing inspirerte etableringen av Mano (Shark), en miniatyr hawaiian menehune dukke.

Her er en del av Manos historie:

Mano (Shark) er en Menehune he’e nalu (surfer) gutt. Mano elsker Stillehavet, og surfen er hans største lærer. Mano vet at hver bølge presenterer en utfordring med å gå med sin flyt. Mano ser på bølgene, føler dem inne, og forstår dem med sitt sinn. Surfing er magisk; Det har blitt hans livsstil. Når surfen er oppe, kan Mano ikke vente med å komme ut i havet. Hans hjerte danser med hopupu (spenning) som han ivrig forventer utfordringene i de store bølgene. Mano flyr langs havet, rir bølgene med fokus og balanse, og finner den perfekte holdningen mellom spenning og fleksibilitet. Det er den aller beste følelsen i verden.

Mano er oppkalt etter sin Aumakua (verge ånd), haien. Det er en stor ære på Hawaii å ha haien som din Aumakua. Haien fremkaller lederskap, styrke og mot.

Mano føler seg alltid beskyttet når han surfer fordi han vet at hans Aumakua våker over ham.

Manos mana (åndelig energi) kanaliserer styrke, mot og nåde.

Hvis du hanai (adoptere) Mano han vil alltid elske og beskytte deg, la sin styrke, mot og nåde flyte inn i deg. Mano vil veilede deg trygt gjennom livets vann som noen ganger kan virke dyster og farlig …